Je winkelwagen is momenteel leeg
Voor een beginnende visser is het hengelaanbod misschien soms wat overweldigend. Misschien vraag je jezelf af waar die tijd van die simpele hengel met een lijntje en een dobbertje is gebleven. Maar in de loop der jaren hebben de innovatieve hengels het vissen een stuk leuker, prettiger en efficiënter gemaakt, ook voor de liefhebber van vissen op karpers.
De karpervisserij is de laatste jaren enorm toegenomen. Veel mensen vinden het geweldig om op een van onze grootste zoetwatervissen te vissen. Meestal vist men door middel van bodemvisserij met een boilie als aas, maar dit is niet makkelijk voor de beginner. Daarbij heb je voor deze manier van vissen meer visspullen nodig. Je kunt ook op karpers vissen met die welbekende dobber, dit noemen ze wel penvissen op karpers. Het is in ieder geval belangrijk dat je kiest voor een hengel die geschikt is om op karpers te vissen, de karper kan namelijk nogal zwaar zijn en behoorlijk sterk.
Het is belangrijk om te bepalen wat je meer ligt: actief of passief vissen. Als we zeggen ‘actief vissen’ bedoelen we hiermee dat je zelf op zoek gaat naar de karper en bij ‘passief vissen’ zoekt de karper jouw hengel op. Passief vissen wordt ook wel statisch vissen genoemd en hierbij zijn boilies het meest gebruikte aasvoer.
Veel karperhengels worden gemaakt van carbon. Dit is licht materiaal, maar wel erg sterk en geschikt voor de karper. Soms is het materiaal kevlar. Dit materiaal is nog sterker, nog lichter, maar ook duurder. Het kan ook zijn dat er verschillende materialen zijn gebruikt. Sommige carbonvezels zijn minder buigzaam (high modulus vezels of ultrahight modulus vezels). Deze vezels zijn wel lichter, maar ook iets kwetsbaarder. De low of intermediate vezels zijn daarentegen buigzamer, maar ook zwaarder. Ook wordt er nog weleens glas gebruikt wat zeer goed bestand is tegen een plotselinge heftige belasting. Glas weegt wel meer en is minder stijf dan carbon. Ook kevlar is wat minder stijf. Hoe prettig een hengel in de hand ligt, wordt bepaald door een persoonlijke voorkeur.
Voor welke lengte karperhengel je kiest, wordt ook bepaald door de manier van vissen. Voor afstand visserij heb je een vishengel nodig die varieert tussen de 3.60 en 3.90 meter. Voor penvisserij is de juiste hengel meestal tussen de 3.90 en 4.20 meter. Voor vissen vanuit een boot of vanuit de struiken is een kortere hengel beter. Wil je de hengel mee op vakantie nemen, dan kun je het beste kiezen voor een telescopische karperhengel.
Dan is er nog de testcurve die staat voor het gewicht van de vis die de hengel kan dragen. Dit wordt meestal aangeduid in Lb. of Lbs. en 1 Lb. is 0,453 gram. Met de testcurve wordt bedoeld wat nodig is om de hengel in een hoek van 90 graden te krijgen. Bij grote meren en rivieren mag de testcurve wat zwaarder zijn, maar als je vlak bij de kant vist of vanuit een boot, dan heb je aan minder genoeg. De meeste karperhengels zijn tussen de 2 en 4 Lb. Wil je op afstand vissen of met zwaarder lood, kies dan een hengel boven de 2,75 Lb.
De beginnende karpervisser vist meestal met molen. Het is belangrijk dat de molen op de hengel is afgestemd zodat je de hengel niet constant in balans hoeft te houden. Een voordeel van de karperhengel met kurk is dat je hengel minder snel van je arm af glijdt tijdens de drill.