Je winkelwagen is momenteel leeg
Het vissen, met andere woorden de hengelsport is nog steeds een zeer populaire sport die al vele jaren bestaat. Waar het duizenden jaren geleden werd gebruikt voor het zorgen van voedsel, is het tegenwoordig een ware sport geworden. De hengelsport kan door zowel amateurs als door professionals uitgeoefend worden.
Dat je voor een sport materialen nodig hebt, dat is logisch. Juist bij de hengelsport is het hebben van goede materialen noodzakelijk. Het helpt je namelijk om op een plezierige en goede manier de hengelsport te kunnen uitoefenen, of je nu een professional bent of niet.
Eén van de belangrijkste materialen van de hengelsport is toch wel de vislijn. Hoe wil je anders een vis kunnen binnen halen? Ben jij nieuw in de hengelsport of wil je hier gewoon meer van weten, dan zit je hier helemaal goed. In dit artikel kom jij namelijk alles te weten over wat een vislijn is, welke vislijnen er bestaan én voor welke vislijn jij moet kiezen. Lees het artikel helemaal tot het einde om antwoord te krijgen op al jouw vragen.
Tijdens het vissen, met andere woorden de hengelsport zijn er een aantal materialen die onmisbaar zijn. Het hoofdzakelijke wat je nodig hebt tijdens het vissen is een vislijn. Zonder een dergelijke lijn word het binnenhalen van een vis erg lastig. Nu hoor ik je denken: Wat is een vislijn? Mocht je hier nog niet helemaal van op de hoogte zijn, dan leg ik je in het kort uit wat een vislijn precies is.
Even heel erg simpel uitgelegd, is een vislijn bedoeld voor het vangen van de vissen. Je kan het zien als een lang draad dat door je hengel loopt. Aan het einde van de vislijn bevindt zich het aas waar je de vissen mee kan gaan vangen. Dat is eigenlijk in een notendop wat een vislijn is.
Je ziet, een vislijn tijdens het vissen is onmisbaar. Sterker nog, zonder een vislijn is het vissen onmogelijk.
Dat er veel vissen zijn, dat hoef ik je vast niet te vertellen. Wereldwijd kennen we zo ongeveer 34.000 verschillende soorten vissen. Bij deze 34.000 zijn alle vissoorten meegerekend, zowel de zoet- als zoutwatervissen. Dat je op deze 34.000 soorten niet allemaal kan vissen in Nederland, dat is natuurlijk logisch. Maar, op welke vissen kan er dan wél gevist worden in Nederland? Dat ga ik je uitleggen.
Laat ik je hieronder een aantal voorbeelden geven van vissoorten waar op gevist kan worden in Nederland. Je zult er vast een aantal herkennen hiervan.
Kan je voor deze vissen dezelfde lijnen gebruiken? Nee, dat niet. Voor iedere vis gebruik je ander materiaal. Wil je hier meer van weten? Ik kom hier later bij je op terug.
Als we het hebben over vislijnen, dan moet je weten dat er verschillende vislijnen zijn. Laat ik je hieronder kort uitleggen welke vislijnen er zijn en waar ze onder andere handig voor zijn.
Bij veel vissen is het gebruik van een onderlijn cruciaal. De onderlijn zorgt ervoor dat wanneer je vislijn breekt, je deze binnen enkele seconden kan vervangen. De onderlijn zit bevestigd onder de hoofdlijn van de vishengel. Een onderlijn is met name handig bij vissen zoals de snoek. Met name de stalen onderlijn is voor het vangen van een snoek een aanrader. Ook zijn er onderlijnen voor de volgende vissen.
De hoofdlijn is in principe de lijn waar je mee vist en waar je de vis uiteindelijk mee binnen kan halen.
Maakt het bij vissen uit welke vislijn je gebruikt. Dat maakt inderdaad veel uit. Het maakt het vissen een stuk makkelijker en het zorgt ervoor dat je voorbereid op iedere situatie.
Vraag jij je af welke hoofdlijn je moet gebruiken bij het vissen? Mooi, in het onderstaande overzicht ga ik je vertellen hoe dat werkt.
- Gevlochten vislijn: Het kenmerkende van een gevlochten vislijn is, dat hier totaal geen rek in zit. Je zou dus kunnen zeggen dat het een relatief stugge vislijn is. Dat maakt dat de gevlochten vislijn erg geschikt is voor het vissen op langere afstanden. Een voorbeeld hiervan is het vissen op karpers. Mocht je willen vissen op karpers, dan weet je nu dat de gevlochten vislijn het meest geschikt is.
- Nylon vislijn: De nylon visdraad is een hele bekende vislijn voor veel vissers. Hij wordt dan ook het meest gebruikt. Nylon vislijn is niet bedoeld voor de langere afstanden zoals dat bij de gevlochten vislijn het geval is. Een nylon vislijn is zeer geschikt voor het vissen op snoeken.
- Dyneema vislijn: Een dyneema vislijn staat voornamelijk bekend om het sterke materiaal. Een dyneema vislijn kan het beste gebruikt worden voor roofvissen, zoals de baars, de meerval en ook de snoek.
Zijn er überhaupt verschillende soorten materialen bij vislijnen? Die zijn er zeker. De hengelsport kent vele soorten vislijnen. Om je hier een beter beeld van te geven, vindt je hieronder een overzicht met welke soorten vislijnen er zijn.
Nu je weet welke vislijnen er bestaan, ben je vast benieuwd voor welk materiaal aan vislijn jij moet kiezen als je gaat vissen. Dat hangt van een aantal zaken af. Later in dit artikel ga ik je daar veel meer over vertellen.
Je bent aan het einde gekomen van dit artikel over vislijnen. Je weet nu dat vislijnen onmisbaar zijn bij het vissen. Hoe moet je anders je vis vangen en binnenhalen?
In dit artikel heb je kunnen lezen welke soorten vislijnen er zijn, welke materialen er zijn en waar de vislijnen voor gebruikt kunnen worden.
Na het lezen van dit artikel ben jij helemaal op de hoogte wat vislijnen betreft en ben je prima in staat om voor de goede vislijn te kunnen kiezen.