Je winkelwagen is momenteel leeg
Je hebt het vast weleens in een documentaire gezien of misschien zelfs in het echt: het gebruik van visnetten. Er zijn ontzettend veel soorten visnetten die ook nog eens van diverse soorten materialen zijn gemaakt. Het zijn dan ook visspullen die niet kunnen ontbreken tijdens het vissen.
Een visnet is meestal gebreid of geknoopt met openingen die even groot zijn. Meestal zijn de visnetten gemaakt van synthetisch garen. Dit rot namelijk niet in tegenstelling tot natuurlijk garen (denk aan hennep, katoen en sisal). Naast de verschillende materialen waarvan visnetten gemaakt kunnen zijn, zijn er ook verschillende soorten visnetten. Hieronder lees je daar meer over.
Kruisnetten zijn grote vierkante netten die vastzitten aan gebogen stokken die elkaar kruisen. Op het punt waar de stokken elkaar kruisen, zit een lijn vast. Hiermee kan het net bewogen worden vanaf de boot of de kade. Om een vis te vangen, leg je dit net eerst op de bodem en trek je hem daarna snel omhoog. Vissen die boven het net zwemmen, worden op deze manier gevangen.
Een schepnet wordt meestal gebruikt om een grotere vis op de kant te krijgen. Schepnetten zijn meestal voorzien van een steel. Hierdoor kun je het schepnet eenvoudig door het water bewegen. De lengte van de stelen van schepnetten variëren enorm.
Leefnetten worden gebruikt om de net gevangen vis in te bewaren. Dat is vooral handig als je meedoet aan wedstrijdvissen. Aan het einde van de wedstrijd kun je de gevangen vis in het leefnet tellen. Je hebt leefnetten in allerlei soorten en maten. Het is in ieder geval een lang, rond net dat op spanning gehouden wordt door ringen. Hoe meer ringen, hoe langer het net.
Roofvisnetten zijn de grotere varianten van schepnetten. Roofvisnetten worden voornamelijk gebruikt voor vissen die je niet met een normaal schepnet uit het water kunt krijgen. Een baars kun je bijvoorbeeld wel met een schepnet vangen, maar een snoek is al snel te groot/zwaar. In dat geval komt een roofvisnet goed van pas.
Visnetten worden voor diverse doeleinden gebruikt. De visserij is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt, maar ook bij vogelvangst en in de jacht wordt het veel gebruikt. Wanneer je een visnet wil gaan gebruiken voor de visserij is het van belang dat je vooraf bepaald wat voor soort vis je wil gaan vangen. Aan de hand daarvan bekijk je welk net het meest geschikt is. Niet ieder net is namelijk geschikt voor iedere vis.